Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie CERN-ov Akcelerator Čestica Europski Vremeplov?

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
tuper
Valutazione attuale: / 1
ScarsoOttimo 

Ruski fizičari ozbiljno vjeruju da će se CERN-ov akcelerator čestica (CERN Large Hadron Collider - LHC) moći upotrijebiti za putovanje kroz vrijeme.

Međutim, navodno, to će se dogoditi samo kad ovo tehnološko postignuće proradi punim kapacitetom, i kad se na akceleratoru čestica prestanu pojavljivati kvarovi.

 

Putovanje kroz vrijeme se nekad smatralo znanstvenom fantastikom, ali je danas vremeplov iznenada postao omiljeni projekt ljubimac teorijskih fizičara.

Ugledni fizičar Kip Thorne s Instituta za tehnologiju u Kaliforniji, ovako se izrazio na jednom od svojih predavanja: "Jednom davno, putovanje kroz vrijeme je kao ideja pripadalo ekskluzivno samo piscima. Ozbiljni znanstvenici su izbjegavali tu temu bježeći od nje kao od kuge, čak i kad su pisali znanstveno fantastične romane pod pseudonimom, ili su pak takve sadržaje potajno čitali. No vremena su se promijenila! Sada se u respektabilnim naučnim časopisima mogu pronaći znanstvene analize putovanja kroz vrijeme na kojima stoji autorski potpis izvrsnih teorijskih fizičara. Otkuda ova promjena? Fizika je jednostavno shvatila da je priroda vremena previše važna stvar da bi se prepustila na milost i nemilost maštovitih pisaca".Danas postoji mnogo shema različitih uređaja osmišljenih za putovanje kroz vrijeme.
Najvažnija od svih ideja vremeplova je svakako CERN-ov akcelerator čestica.

Projekt u pitanju je pokrenut u jesen 2008 godine.
CERN Large Hadron Collider je najsnažniji akcelerator čestica u povijesti svijeta, a izgrađen je na granici Švicarske i Francuske.
U prstenu dugom 27 kilometara, znanstvenici pokušavaju sudarati snopove protona ubrzane skoro do brzine svjetlosti.
Kao što se očekivalo, ovaj eksperimentalni uređaj će otkriti nove informacije o česticama i silama koje djeluju u svemiru, a uz pomoć njega će se također i reproducirati uvjeti koji su postojali neposredno nakon što je kroz Big Bang, kod nas poznatiji kao Veliki Prasak, rođen svemir.

Nakon pokretanja akceleratora čestica, ljudi su se preplašili mogućnosti stvaranja divovske crne rupe koja bi bila u stanju progutati cijelu planetu Zemlju.
Ipak, znanstvenici su kako se čini brzo uspjeli smiriti javnost izjavama da bi u slučaju sudara čestica u akceleratoru, crne rupe koje bi se pojavile bile mikroskopskih veličina, ili velike taman toliko da bi se mogle iskoristiti kao praktičan alat za putovanje kroz vrijeme.

Ovaj senzacionalni prijedlog su izradila dvojica doktora fizičkih i matematičkih znanosti, profesori na Steklovom Institutu za matematiku, Irina Arefyeva i Igor Volovich.

"Suvremeni principi teorijske matematičke fizike dopuštaju mogućnost putovanja kroz vrijeme", objašnjava Volovich, član Ruske akademije znanosti.
"Jedan od prihvatljivih modela vremeplova, mašine za putovanje kroz vrijeme, je takozvana 'crvotočina', tunel prostor-vrijeme koji vodi do drugog prostora ili vremena. Vjerojatnost formiranja crvotočine u CERN-ovom akceleratoru čestica je usporediva s mogućnošću nastanka crne rupe, do čega može doći kad se čestice sudaraju s jakom energijom".

 

 Tunel za putovanje kroz vrijeme i prostor

 

Po tumačenju fizičara, crvotočina (wormhole) je tunel koji povezuje različite dijelove prostora i vremena.
Sam ulaz u tunel može biti veličine zvijezde, planete, kuće, pa čak i sitnog zrnca prašine, ovisno o svrsi uporabe tunela. Uostalom, postoji razlika između slanja fotona i grupe turista.
Mogu se doseći neke druge galaksije, ili neki drugi svemir, tko zna... Također, moguć je i povratak u prošlost.

U fizičkom pogledu, ulazak u crvotočinu je veoma sličan ulasku u crnu rupu. Razlika je u tome što se kroz crvotočinu može vratiti nazad.

Ako je CERN-ov akcelerator čestica izmišljen, figurativno govoreći, zbog stvaranja dijela svemira na Zemlji, onda se može iskoristiti i za dobivanje tamne energije. Ovo je također važan detalj za konstruiranje vremeplova, tog čarobnog stroja.
Drugi nužan uvjet za funkcioniranje vremeplova je zakriviti prostor i vrijeme tako da se zatvore u prsten, a CERN Large Hadron Collider je za to itekako sposoban.

"Ova pojava se u fizici naziva 'zatvorena vremenska krivulja'", "objašnjava profesorica Arefyeva. "Ona omogućuje, barem u teoriji, vraćanje u prošlost".

Da li je moguć paradoks kojeg je opisao Bradbury, da kad putnik kroz vrijeme u prošlosti slučajno zgazi leptira, to rezultira promjenom predsjednika države u njegovom pravom vremenu?
"Očekivali smo takva pitanja", rekao je profesor Volovich. "Došli smo do ovog zaključka: putovanje kroz vrijeme može promijeniti tijek povijesti, ali ne u velikoj mjeri".

Da bi vremeplov mogao postati stvarnost, znanstvenici naglašavaju potrebu da akcelerator čestica koji sada funkcionira polovicom snage, počne raditi punim kapacitetom. Isto tako, potrebno je eliminirati zastoje u radu.

"Naša najveća nada je da će CERN-ov akcelerator čestica dokazati postojanje crvotočina. Ako u akcelaratoru čestica nešto od energije stvorene sudarom nestane, to se može objasniti nastankom čestica koje su se prošetale vremenom kroz crvotočine".

Centar za istraživanje i razvoj Europskog vijeća za nuklearna istraživanja (CERN), obećao je da će od rujna akcelerator čestica funkcionirati kako treba.
Onda će možda postati jasnije da li su ruski fizičari bili u pravu sa svojim rješenjem jednog od najintrigantnijih problema u povijesti čovječanstva.

Povezani članci:

CERN i Higgsov Bozon, Čestica Koju Bog Ne Želi Da Otkrijemo
Znanost: Skriveni Svemir U Svakoj Crnoj Rupi?

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 3666 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum