Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Mediji Vijesti Bezuvjetni Temeljni Dohodak - Uzrok Problema, A Ne Rješenje!

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
dan.kan
Ocjena: / 47
LošeOdlično 

Bezuvjetni temeljni dohodak sve je ključnija građanska inicijativa popularizirana širom meridijana i paralela. "Unconditional basic income" probio se eto u zadnje vrijeme i do naših krajeva. Prije nego li objasnim zašto je bezuvjetni temeljni dohodak u realnosti uzrok problema, a ne rješenje, napomenuo bih da je kod novca potrebno imati na umu to da načini njegovog izdavanja i distribucije prvenstveno ovise o svrhama kojima on sam uopće treba služiti. Kako su novac i moć nerazdvojni simbiozni par, problem kontrole nad novcem ni u kom se slučaju ne smije podcijenjivati. Pročitati članak "Monetarna Reforma - Slobodno Tržište Vs Državni Monopol" čiji je autor Aljoša iz obitelji Đurić, za kojeg ne skrivam da me fantastičnim potezom "Obavijest Hrvatskom Premijeru - Reapropriacija Suvereniteta, Regeneracija Vlasništva Nad EX-YU Imovinom I Odšteta" naprosto jučer oduševio, idealni je put za brzo upoznavanje s kritičnim faktorima u igri novcem i proizlazećim odnosima.

Sloboda nije ničim kondicionirana, a ono čime bezuvjetni temeljni dohodak jeste, ujedno je i razlog zašto se radi o katastrofalnoj zamisli. Tresla se brda, iz pokreta ugnjetenih i poniženih izlegla se umjesto pravedne zdrave valute "Occupy Wall Street" bankomat kartica. Rijetko gledam televiziju. Neki sam se dan zaista zapanjio vidjevši kako djecu u predškolskim vrtićima pedantno dresiraju bankomat kulturi. Bez obzira na "misteriju" je li Bog stvorio nas ili mi njega, stvaralaštvo je stvarno divna zanimacija. Bezuvjetni temeljni dohodak nemoguće je ne usporediti s praksom banaka da prvo kreiraju novac i kredite, a tek poslije ako im se takvim glupostima da ubijati dosadu, razmišljaju o podlozi, rezervama i depozitima. Za one koji to do sada nisu znali, da bi se iz njega nešto moglo uzeti, bankomatu se prvo kroz otvor sa stražnje strane nešto mora dati. Napuniti parama automat za podizanje novca nije nikakva poteškoća koristi li se uobičajeni novčani multiplikator.

 

Osim nastavljanja robovanja monetarnim tiranima, bezuvjetni temeljni dohodak fatalna je teoretska pogreška sve dok ne postanemo sposobni u praznim prehrambenim automatima multipliciranim novčanicama multiplicirati mlijeko, meso te ostale za život neophodne namirnice.

Usput još nekoliko redaka vezanih za novčane mitologije.

Robni novac, metalni novac, papirnati novac, fiat valuta bez ikakvog pokrića... svi oblici novca izumljeni su izgleda u Kini. 6 stoljeća prije naredbe Franklina Roosevelta 1933 godine kojom je Vlada Sjedinjenih Američkih Država zapljenila zlato američkih građana, u Kini je provedena konfiskacija tog plemenitog metala kako bi se spriječila nekontrolirana inflacija i krah fiat valute.

Nije lako propješačiti kilometre do tuđeg sela, pa u zamjenu za bika onda na leđima odtegliti nazad drva za ogrijev. Svugdje se navodi kako je novac izmišljen zato da bi se olakšala razmjena. Antropolog David Graeber, ekonomist Charles Goodhart (bivši član Odbora za monetarnu politiku Engleske središnje banke) i još neki stručnjaci za povijest novca međutim tvrde da je novac izumljen zato da bi se financirali ratovi.

Prosječni "životni vijek" fiat valute kraći je od 40 godina. Ni pričuvne valute nisu vječne. Koliko vremena preostaje dolaru budući kao aktualna svjetska rezervna valuta već traje koliko i valute Kraljevina Nizozemske i Portugala?

 

 

Većina je ljudi uvjerena kako je kreditna ekspanzija temeljena na tome s koliko naših depozita u trezorima na sigurnom čuvanima, banke raspolažu. To nije istina. Postoji nešto što se naziva frakcijska rezerva. Banke se najmanje bave klasičnim bankarstvom, a najviše financijskim špekulacijama kriminalnog karaktera.

Ekonomska nejednakost u današnjim državama puno je gora nego u nekadašnjim robovlasničkim društvima. Ne iz nekih tajanstvenih razloga nego zbog politika svjetskih vlada, jedna destruktivna ekonomija vrijedi za njih 99%, a druga mnogo optimističnija za njih 1%.

Umjesto da pomaže gospodarstvu, gotovo sav novac kreiran kroz kvantitativno olakšavanje skuplja prašinu u crnim rupama financijskih institucija.

Iako se tvrdi suprotno, Sjedinjene Američke Države mogu bankrotirati. Štoviše, stečaj SAD-a odigrao se već nekoliko puta. 1779 zabilježen je default na valuti "Continental", 1790 došlo je do defaulta i na inostranim i na domaćim dužničkim obvezama, pa 1814, 1862 zabilježen je default na valuti "Greenbacks", zatim je u jeku Velike depresije tu default 1933 na obvezama u zlatu, 1934 zabilježen je default na bondovima "Liberty", pa default 1971 na dugoročnim obvezama kad je Nixon ukinuo zlatni standard usvojen 1944 godine na Konferenciji u Bretton Woodsu, potom imamo default 1979 na trezorskim zapisima, noviji default zbog kojeg su inscenirani teroristički napadi 11 rujna 2001, i ovaj zadnjih dana koji je blokirao Vladu jer Kongres nije usvojio ni prijedlog proračuna ni prijedlog zakonskog povećanja limita javnog duga.

Naravno, novac je kreiran iz ničeg.

 

 

"Banke ne izdaju kredite iz sredstava koje su primile kao depozite. Kad bi tako postupale, ne bi se mogao stvarati dodatni novac" - iz priručnika Federalnih rezervi "Modern Money Mechanics".

"Kad bi se svi krediti vratili, u opticaju ne bi cirkulirao ni cent i nitko ne bi mogao imati depozit u banci. Svaki dolar u cirkulaciji od nekoga je posuđen. Beznađe i tragični apsurd naše civilizacije ogledaju se u apsolutnoj ovisnosti prosperiteta o količini novostvorenog bankarskog sintetičkog novca" - Robert Hemphill, kreditni direktor Federalnih rezervi.

"Banke stvaraju novac, zbog toga i postoje. Proces proizvodnje novca sastoji se iz unosa iznosa u knjige. Svaki put kad banke nekog kreditiraju, stvara se novi novac" - Graham Towers, guverner kanadske središnje banke.

"Kad banka daje zajam, ona jednostavno na dužnikov depozitni račun upisuje iznos posudbe. Taj novac nije skinut s nijednog drugog depozitnog računa, niti ga je itko banci prethodno isplatio. To je novostvoreni novac" - Robert Anderson, bivši tajnik američke riznice.

"Banke su sposobne proširiti kredit kad god požele, za to im nisu potrebne nikakve rezerve" - William Dudley, predsjednik i glavni izvršni direktor Federalnih Rezervi.

"Bankarski sustav stvara novac iz nule. Taj je proces vjerojatno najveća majstorija ikad izumljena" - Josiah Stamp, bivši predsjednik engleske središnje banke.

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta locale      Objavi Vijest

Ako si registrirani korisnik, možeš objaviti svoje vijesti na webu koristeći ovaj servis.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Kategorije Vijesti

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Prijava

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Tko Je Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 4837 
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Novo Na Forumu