Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie King ICT propada?

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
vesna

King ICT propada?

Nakon što je prije par dana u nekoliko slobodnih hrvatskih medija objavljena informacija o masovnim otpuštanjima u M SAN-ovoj tvrtki King ICT pri čemu je u prva dva vala otpušteno oko 20 ljudi, uključujući i cijeli i odjeli poput Business intelligencea, a sličan broj uposlenika je dobio otkaze i kod posljednjeg, trećeg vala otpuštanja, tako da je broj uposlenih smanjen 10-ak posto, poznavatelji prilika u hrvatskom IT sektoru su se upitali nije li to početak kraja poznatog hrvatskog IT diva od papira.

 

Prema informacijama iz izvora koji su željeli ostati anonimni, problem je što su klijenti King ICT-a uglavnom državne tvrtke koje kasne s plaćanjima, a i zbog krize nastoje štedjeti gdje god je to moguće. ''Kad 90 posto poslova sklapaš isključivo s državnim tvrtkama poput HEP-a i Hrvatskih željeznica posredstvom raznoraznih stranačkih i braniteljskih poluga, kad posluješ gotovo isključivo s državom, onda, dakako, dijeliš i sudbinu te države kad ona počne hroptati pod opterećenjima'', izjavio je jedan od vodećih hrvatskih informatičara i dodao kako se spominju i novi valovi otpuštanja nakon Božića.

 

King ICT mjesečno sklopi 20 do 30 ugovora o javnoj nabavi s raznim državnim tvrtkama i institucijama, a potencijalni konkurenti i cijenom i kvalitetom, uopće ni ne žele trošiti vrijeme na sudjelovanje besmislenim javnim nabavama za koja se i prije početka postupka, zna da moraju pripasti King ICT-u. U ovom trenutku se, primjerice, pouzdano zna za 17 javnih natječaja koje su raspisali različiti obveznici javnih nabava, ministarstva i državne tvrtke, koji još nisu završeni, da će na njima po dovršetku postupka, posao dobiti King ICT. I bio bi to predivan, iznimno profitabilan posao, prava hrvatska poslovna bajka, kad ne bi došlo do neočekivane situacije – država više nema novaca.

 

U medijima i među informatičarima već mjesecima cirkuliraju informacije kako su usluge King ITC 40 do 50 posto više od konkurencije, a državne su ih tvrtke morale kupovati po befelu ''s najvišeg mjesta'', kao što se dogodilo s poznatom kupovinom aparate za poništavanje karata u Hrvatskim željeznicama koji su nakon kupovine od KING ICT-a ostali neraspakirani narednih nekoliko godina. Prema tim glasinama koje se nitko u državi ne usudi ozbiljnije provjeriti,  uključujući i Uskok i policiju, da je tadašnji direktor HŽ-a Marijan Drempetić, 2003. odbio potpisati ugovor o kupovini nepotrebnih aparata za poništavanje karata s predstavnikom King ITC-a generalom Damirom Krstićevićem, ''pojeo bi ga mrak''. Pritisnut ovim okolnostima Drempetić je napravio jedino što je u onom trenutku bilo moguće – kupio je aparate i spremio ih u skladište na 5, 6 godina te mirno, živ i zdrav, sačekao novu upravu kako bi im prebacio vrući krumpir prepunih skladišta nepotrebne opreme.

 

Od najnovijih kadrovskih promjena se očekivalo čudo, da izbjegne urušavanje desetljetnog sustava temeljenog na političkim spregama, ali teško da mogu ostvariti takve rezultate. Za sad je izvjesno masovno otpuštanje informatičara. Možda će uskoro na red doći i generali HV-a?

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 3303 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum